Expo

Samen op stap met de VTB - 100 jaar cultuurtoerisme

van woensdag 22 juni t.e.m. vrijdag 2 september 2022, Zuiderpershuis Antwerpen

100 jaar cultuurtoerisme/VTB is goed voor meer dan 130 lopende meter archiefmateriaal. Dat wordt bewaard en beheerd door het archief- en onderzoekscentrum ADVN. De 100ste verjaardag van de vereniging is dan ook het ideale moment om de boeiendste stukken, de pittigste verhalen, de leukste foto's terug boven te halen en te bundelen in een overzichtstentoonstelling. 

Het belang van VTB (later vtbKultuur en nu Cultuursmakers) voor cultuur en toerisme de afgelopen 100 jaar in Vlaanderen staat centraal in de tentoonstelling. Onze vereniging was immers een sleutelspeler in de ontwikkeling van toerisme in Vlaanderen en in het bijzonder van het cultuurtoerisme. Via haar uitgebreid netwerk bood ‘de VTB’ aan honderdduizenden mensen de mogelijkheid om deel te nemen aan verschillende toeristische activiteiten, waaronder de iconische bondsreizen. We hielpen niet enkel mee aan de uitbouw van de toeristische infrastructuur in Vlaanderen (via lezingen, evenementen, opleidingen en tijdschrift), maar hielpen ook mee de Vlaamse burger te transformeren in een (cultuur)toerist. We hebben hierdoor een vrijwel unieke positie in de geschiedenis van het toerisme in Vlaanderen.

Deze tentoonstelling over de oorsprong en de evolutie van VTB zal inzicht geven in de geschiedenis van het toerisme in Vlaanderen. Daarnaast zal ook de diversiteit van toeristisch erfgoed in de kijker staan. Ook het verhaal van duizenden mensen die via de vereniging hun eerste stappen zetten als toeristen komt uitgebreid aan bod. Het wordt een expo voor een breed publiek boordevol getuigenissen, verhalen, foto- en filmmateriaal uit ons (kleur)rijk archief.

Het verhaal van de expo wordt ook gebundeld in een boek. De expo zal feestelijk geopend worden met een academische zitting, persmoment en boekvoorstelling.

Praktisch
De expo is gratis te bezoeken van woensdag tot zondag, van 10 tot 18 uur (laatste toegang om 17 uur)
Zuiderpershuis, Waalsekaai 14 in Antwerpen

We vragen groepen vanaf 15 personen om zich op voorhand aan te melden om concentratie van bezoekers te vermijden.Expo

Meer items

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x