Internationale cartoonwedstrijd

Wedstrijd afgesloten - winnaars bekend

In het najaar van 2021 ging Cultuursmakers, toen nog gekend als vtbKultuur, op zoek naar cartoonisten uit binnen- en buitenland die wilden deelnemen aan een wedstrijd rond het thema 'Cultuur verbindt mensen'. 

De cartoonwedstrijd klokte af op maar liefst 1.025 ingezonden cartoons van 375 cartoonisten, uit 61 verschillende landen. Met Antarctica als uitzondering was elk continent vertegenwoordigd. Een deskundige jury boog zich over alle cartoons en ging meermaals in beraad. Het was een moeilijke beslissing, maar na enkele vergaderingen zijn de 29 beste cartoons, inclusief 4 winnaars, uit de bus gekomen. 

De eerste prijs ging naar Charli uit Cuba. Hij ontvangt een cheque van maar liefst 1.000 euro. De tweede plaats is voor Darco uit Montenegro, goed voor 500 euro. Op de derde plaats strandt Roman Kubec uit TsjechiĆ«. Hij ontvangt 250 euro, net als de artiest AAaRGh die de beste Vlaamse inzending tekende.

Een expo op wielen

Aan de internationale wedstrijd koppelt Cultuursmakers meteen een reizende expo zodat heel Vlaanderen de kans krijgt om de cartoons te bewonderen. Twee gepimpte caravannetjes trekken tussen 1 april en 23 oktober door Vlaanderen met aan boord onder andere een cartoonexpo met de 30 beste cartoons van de wedstrijd. Bij elke tussenstop die de caravannetjes maken, kunnen aanwezigen ook stemmen op hun favoriete cartoon. De publieksfavoriet ontvangt later op het jaar ook een cheque van 250 euro.

Cultuursmakers is overweldigd door alle ingestuurde cartoons. Dat een vzw uit Vlaanderen cartoonisten van over de hele wereld kan bereiken, is bijzonder en toont aan dat cultuur echt verbindt, over alle landgrenzen heen. Daarbovenop zitten tussen de artiesten enkele bekende namen uit de cartoonwereld. 

Wil je de cartoonexpo bezoeken, kijk in de kalender op onze feestwebsite wanneer de expo in jouw buurt te bezichtigen is: www.cultuursmakersviertfeest.be/cartoonexpo

.

Internationale cartoonwedstrijd

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x