100 kaarsjes

Op 29 januari 1922 werd VTB, de Vlaamse Toeristenbond, opgericht om het toerisme bij de Vlamingen te bevorderen, het reizen in het Vlaamse land te promoten en de algemene culturele belangen van het Vlaamse volk te behartigen. Een gat in de markt, zo bleek meteen. VTB groeide en bloeide en werd in enkele jaren tijd dé referentie op vlak van cultuurtoerisme in Vlaanderen. Dankzij VTB, en later vtbKultuur, leerden miljoenen Vlamingen hun streek en land verkennen en ‘reizen’.

Wat in 1922 begon als een ‘toeristenbond’ is vandaag een brede culturele vrijwilligersvereniging met zo’n 140 groepen, 1000 vrijwilligers, 2500 verschillende culturele activiteiten per jaar en ongeveer 100.000 deelnemers per jaar. De rode draad doorheen de geschiedenis is het ‘samen cultuur beleven’. En dat zetten we op onze honderdste verjaardag graag in de kijker. Het eeuwfeest wordt gevierd met een feestelijk cultureel programma, met een terugblik op het honderdjarige bestaan en met een nieuwe naam. Voortaan gaan we door het leven als ‘Cultuursmakers’!

Cultuursmakers maakt meteen duidelijk wie we zijn en waar we voor staan: mensen en cultuur bij elkaar brengen om te genieten van cultuur, want cultuur smaakt beter samen!

De vereniging had voor haar honderdste verjaardag graag een gigantisch verjaardagfeest georganiseerd met alle (1000!) vrijwilligers en cultuurliefhebbers, maar helaas besliste corona daar anders over. Het werd een bescheiden evenement in de voormalige Sint-Augustinukerk in Antwerpen met een delegatie van vrijwilligers uit de eigen rangen en vertegenwoordigers uit de cultuursector. Het grote publiek kon het event via livestream volgen.

100 kaarsjes

Meer items

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x